Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen hypotheekrente. U lost niets af.
Omdat u tijdens de looptijd van de hypotheek niets aflost, blijft het rentebedrag dat u elke maand betaalt gelijk indien u de rente heeft vastgezet voor een bepaalde periode. Indien u voor een variabele rente heeft gekozen, zal het rentebedrag wel wijzigen.

De maandlasten bij een aflossingsvrije hypotheek zijn laag, maar indien de looptijd van de hypotheek is verstreken of u verhuist, dan is de schuld net zo hoog als toen u deze afsloot. U moet uw hypotheek dan aflossen met uw eigen geld, b.v. met de opbrengst van de verkoop van de woning. Indien de verkoop van de woning niet voldoende oplevert, houdt u een schuld over.
Indien u gaan verhuizen, kunt u maximaal 50% van de waarde van uw nieuwe huis aflossingsvrij financieren. Met een hypotheek waarbij u aflost financiert u het bedrag dat u extra leent.
Rijkhoff Hypotheken adviseert u daarom uw aflossingsvrije hypotheek met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek te combineren. Hiermee kunt u een deel van uw hypotheekschuld aflossen.

Kenmerken aflossingsvrije hypotheek

  • U betaalt alleen rente.
  • Er is geen verplichting om tijdens de looptijd af te lossen.
  • Vaste of variabele rente.
  • Voordelen aflossingsvrije hypotheek
  • Lage maandlasten
  • Maximaal profijt van hypotheekrenteaftrek (indien uw hypotheek is afgesloten voor 1 januari 2013)
  • Nadelen aflossingsvrije hypotheek
  • De hypotheekschuld blijft gelijk

Actueel nieuws

Samenwoners en verblijvingsbeding ?

26-7-2024 Verblijvingsbeding, zo belangrijk! Wat is een verblijvingsbeding? Dit is de regeling die geld voor samenwoners die ervoor zorgt dat bij overlijden van een van de partners alle gemeenschappelijke goederen, waar vaak de woning, het meest waardevolle goed is, in eigendom verblijven bij de langstlevende partner. Die langstlevende partner wordt dan ook enig eigenaar van die woning en is daardoor vrij om de woning bijvoorbeeld te verkopen. Zonder dat de familie van de overleden partner daar zeggenschap in heeft. Vaak word ik bij mijn uitleg over het verblijvingsbeding al onderbroken. Wij hebben nemen een overlijdensrisicoverzekering 'dus' is het al geregeld, toch? Ik informeer dan wát er is geregeld met een overlijdensrisicoverzekering. Leg uit dat na het overlijden de langstlevende een uitkering van een verzekeraar krijgt zodat de hypotheekschuld volledig of deels kan worden afgelost. Dat de langstlevende de jaren na het overlijden gewoon de maandlasten kan blijven dragen. Er valt toch één inkomen weg. Dit klopt als een bus. MAAR dit is de financiële kant. Daarmee is nog niet het eigendom (juridische) geregeld. Dat zal toch echt aanvullend in het samenlevingscontract (of in een testament) moeten worden geregeld. Dus wat ik doe voor samenwoners is de verbanden leggen tussen de financiële en de juridische kant. Uiteraard is de notaris bij uitstek de professionele partij om jou hierin te adviseren. Hartelijke groet, Rijkhoff Hypotheken Peter