Bij een lineaire hypotheek betaalt u het geleende bedrag in gelijke maandelijkse bedragen terug. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost.
De bruto maandlast bestaat uit een vast bedrag aan aflossing en een dalend bedrag aan rente. Na elke aflossing wordt uw rentebedrag lager en hierdoor ook uw bruto maandlast.
Indien u de rente kunt aftrekken voor de belasting kunt u steeds minder rente aftrekken. Indien het rentepercentage wijzigt, wijzigen ook uw maandlasten.

Hypotheekrenteaftrek is alleen mogelijk als u de hypotheek gebruikt voor de aankoop, verbouwing en/of verbetering van het eigen huis. Ook moet u de lening in maximaal 30 jaar helemaal aflossen. De rente is dan maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar.

Kenmerken lineaire hypotheek

  • Steeds lagere maandlasten.
  • Totale lasten over gehele looptijd lager dan bij een annuïteitenhypotheek.
  • 
Na de looptijd is uw hypotheek afgelost.
  • Voordelen lineaire hypotheek
Lagere maandlasten aan het eind van de looptijd.
De totale hypotheeklasten over de hele hypotheekperiode zijn lager dan bij een annuïtenhypotheek.
  • Nadelen lineaire hypotheek
In het begin van de looptijd hoge maandlasten

Actueel nieuws

Samenwoners en verblijvingsbeding ?

26-7-2024 Verblijvingsbeding, zo belangrijk! Wat is een verblijvingsbeding? Dit is de regeling die geld voor samenwoners die ervoor zorgt dat bij overlijden van een van de partners alle gemeenschappelijke goederen, waar vaak de woning, het meest waardevolle goed is, in eigendom verblijven bij de langstlevende partner. Die langstlevende partner wordt dan ook enig eigenaar van die woning en is daardoor vrij om de woning bijvoorbeeld te verkopen. Zonder dat de familie van de overleden partner daar zeggenschap in heeft. Vaak word ik bij mijn uitleg over het verblijvingsbeding al onderbroken. Wij hebben nemen een overlijdensrisicoverzekering 'dus' is het al geregeld, toch? Ik informeer dan wát er is geregeld met een overlijdensrisicoverzekering. Leg uit dat na het overlijden de langstlevende een uitkering van een verzekeraar krijgt zodat de hypotheekschuld volledig of deels kan worden afgelost. Dat de langstlevende de jaren na het overlijden gewoon de maandlasten kan blijven dragen. Er valt toch één inkomen weg. Dit klopt als een bus. MAAR dit is de financiële kant. Daarmee is nog niet het eigendom (juridische) geregeld. Dat zal toch echt aanvullend in het samenlevingscontract (of in een testament) moeten worden geregeld. Dus wat ik doe voor samenwoners is de verbanden leggen tussen de financiële en de juridische kant. Uiteraard is de notaris bij uitstek de professionele partij om jou hierin te adviseren. Hartelijke groet, Rijkhoff Hypotheken Peter