Voor de huidige starters op de woningmarkt, dit zijn diegene die voor het eerst een eigen woning kopen, zijn de financieringsvormen overzichtelijk. De hypothecaire lening moet in 30 jaar afgelost worden, dit kan met een annuïteiten lening of lineair lening (zie voor meer informatie hypotheekvormen).

De woning mag (2022) tot maximaal 100% van de marktwaarde gefinancierd worden. Dit is een belangrijk gegeven. Bij het kopen van een woning heeft u diverse kosten waar u mee te maken krijgt. Denkt u aan notariskosten, taxatiekosten, advies- en afsluitkosten, overdrachtsbelasting, kosten bankgarantie, borgtochtprovisie Nationale Hypotheek Garantie. De bijkomende kosten worden kosten koper genoemd (k.k.). Indicatief zijn deze kosten ongeveer 5% van de koopprijs van de woning.

Spaargeld/eigen middelen
U heeft voor het aankopen van een eigen woning een bedrag aan eigen middelen nodig om de kosten koper te betalen.
In de meeste gevallen gebruikt u hiervoor een deel van uw spaargeld.

Financiële hulp ouders
Indien u in de gelukkige omstandigheid bent dat u vermogende ouders heeft. Uw ouders u willen helpen bij de aankoop van uw woning.
Dan heeft u een aantal mogelijkheden die u als starter uitkomst bieden bij het kopen van uw woning.

Starterslening
De Starterslening biedt starters op de koopwoningmarkt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier nét dat beetje extra te lenen. Hierdoor wordt dat ene speciale huis toch mogelijk.
De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis (tot maximaal 100% marktwaarde woning) en de (eerste) hypothecaire lening bij de bank.
Over deze regeling kan ik u meer vertellen. Belangrijk is goed na te gaan of uw gemeente de starterslening aanbiedt. Meer informatie kunt u alvast vinden op www.svn.nl

Actueel nieuws

Financieringsbron?

11 augustus 2023 Waar haal je het geld vandaan om een woning te kopen? Bij het financieren van een koopwoning zijn er vaak meerdere bronnen waar het geld vandaan komt. Het benodigde bedrag hoger dan de marktwaarde van jouw woning moet je betalen vanuit eigen middelen/ spaargeld. Fiscaal is het meestal voordelig om de verkoopwinst van de verkochte woning te gebruiken om jouw nieuwe woning van te betalen (verkoopwinst = overwaarde). In heel veel gevallen wordt de koopsom gefinancierd met een lening van een bank. Jouw huis is onderpand van de financiering, hypotheek wordt dit genoemd. Bijkomende kosten Naast de koopsom van de woning zijn er meer kosten. Denk aan overdrachtsbelasting, verbouw-/ verbeteringskosten, advieskosten, notariskosten, kosten voor een bankgarantie, kosten van dubbele lasten, taxatiekosten. De regel is dat je (bijna) nooit meer kunt financieren dan de (markt)waarde van de woning. Zorg dat je goed voorbereid bent op jouw financieringsmogelijkheden in bij jouw verbouwplannen. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Ik informeer je graag. Bel of mail me voor een vrijblijvend gesprek.   Rijkhoff Hypotheken Peter