Voor de huidige starters op de woningmarkt, dit zijn diegene die voor het eerst een eigen woning kopen, zijn de financieringsvormen overzichtelijk. De hypothecaire lening moet in 30 jaar afgelost worden, dit kan met een annuïteiten lening of lineair lening (zie voor meer informatie hypotheekvormen).

De woning mag (2022) tot maximaal 100% van de marktwaarde gefinancierd worden. Dit is een belangrijk gegeven. Bij het kopen van een woning heeft u diverse kosten waar u mee te maken krijgt. Denkt u aan notariskosten, taxatiekosten, advies- en afsluitkosten, overdrachtsbelasting, kosten bankgarantie, borgtochtprovisie Nationale Hypotheek Garantie. De bijkomende kosten worden kosten koper genoemd (k.k.). Indicatief zijn deze kosten ongeveer 5% van de koopprijs van de woning.

Spaargeld/eigen middelen
U heeft voor het aankopen van een eigen woning een bedrag aan eigen middelen nodig om de kosten koper te betalen.
In de meeste gevallen gebruikt u hiervoor een deel van uw spaargeld.

Financiële hulp ouders
Indien u in de gelukkige omstandigheid bent dat u vermogende ouders heeft. Uw ouders u willen helpen bij de aankoop van uw woning.
Dan heeft u een aantal mogelijkheden die u als starter uitkomst bieden bij het kopen van uw woning.

Starterslening
De Starterslening biedt starters op de koopwoningmarkt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier nét dat beetje extra te lenen. Hierdoor wordt dat ene speciale huis toch mogelijk.
De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis (tot maximaal 100% marktwaarde woning) en de (eerste) hypothecaire lening bij de bank.
Over deze regeling kan ik u meer vertellen. Belangrijk is goed na te gaan of uw gemeente de starterslening aanbiedt. Meer informatie kunt u alvast vinden op www.svn.nl

Actueel nieuws

Hoge WOZ-waarde kan geld opleveren

3 maart 2023 Hoge WOZ-waarde kan geld opleveren Wellicht ben jij als huiseigenaar geschrokken van de nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ-waarde van jouw huis is vaak tienduizenden euro's hoger dan vorig jaar. Een logische reactie kan zijn om hiertegen bezwaar te willen aantekenen. Maar weet je dat je misschien wel kunt besparen door dit juist niet te doen? Nee? Lees dan snel verder! WOZ en gemeentelijke belasting De WOZ-waarde van jouw huis bepaalt onder andere hoeveel gemeentelijke belasting en heffingen je betaalt. Hoe hoger de waarde, hoe hoger die belasting. Dat is even schrikken dus! Als je huis volgens de gemeente opeens 20% meer waard is dan een jaar geleden. Maar betekent dit nu ook dat je 20% meer belasting moet betalen? Nee. Dat komt omdat de meeste gemeenten de belastingtarieven juist hebben verlaagd. Pak de aanslag van vorig jaar er maar bij. Grote kans dat je dit jaar slechts enkele tientjes meer kwijt bent. Toch honderden euro's besparen met hogere WOZ? Maar hoe kun je nou besparen als je juist meer belasting moet betalen? Dat zit zo. Huiseigenaren die geen hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebben, kunnen een risico-opslag betalen op hun hypotheekrente. Deze is afhankelijk van de hoogte van jouw hypotheek en de waarde van jouw huis. Kort gezegd: hoe meer je huis waard is, hoe minder risico-opslag je betaalt. Rekenvoorbeeld Stel dat je in 2020 een huis hebt gekocht voor € 350.000 en toen ook een hypotheek hebt afgesloten voor dat bedrag. Dan kan het zomaar zijn dat je 0,45% extra hypotheekrente moet betalen. Zou je huis nu 20% meer waard zijn, dan wordt de risico-opslag met misschien wel 0,15% verlaagd. Op een hypotheek van € 350.000 kun je dan dus bruto € 525 per jaar besparen! Let op Er zijn geldverstrekkers die automatisch de risico-opslag aanpassen aan de actuele verhouding tussen jouw lening en je woningwaarde. Maar vaak moet je de bank zelf vragen om die opslag te verlagen. Jouw hypotheekaanbieder kan je dan vragen om je WOZ-aanslag. Rijkhoff Hypotheken Peter